Kaas bewaren

 

Kaas is een natuurlijk product dan dan ook op de juiste manier bewaard dient te worden. Het is bekend dat de meeste kazen koel bewaard moeten worden, maar hoe bewaar je kaas nu het beste?

 

Bij het bewaren van kaas zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, namelijk:

 

Uitdroging

Uitdroging is een van de grootste vijanden van kaas. Elke kaas dient goed ingepakt te worden, dit kan goed in vetvrij kaaspapier. Dit papier bevat aan de binnenkant een laag vershoudfolie, wat uitdroging voorkomt. Een kaasdoos is ook een goede manier om het product te bewaren, maar hierin verliest de kaas toch een beetje smeuïgheid en smaak. Wanneer er geen kaaspapier voorhanden is, kan ook een laag bakpapier of aluminium gebruikt worden. Het is in ieder geval van belang om de kaas altijd luchtdicht af te sluiten.

Bewaarplaats

Het is algemeen bekend dat de kaas het best in een gekoelde omgeving bewaard kan worden. Wie een goede, donkere kelder heeft, kan de kaas daar prima bewaren. Natuurlijk wel in een kaaspapier of kaasdoos. Bewaar de kaas niet te dicht in de buurt van wijnen, die kunnen namelijk de geur en smaak van de kaas over nemen.

Wanneer u geen kelder heeft, kunt u de kaas bewaren in de koelkast. Bewaar de kaas het liefst in het minst koude gedeelte van de koelkast, zodat de kaas niet uitdroogt door de koude lucht. Ook kan de koude lucht het rijpingsproces verstoren. Zorg daarom voor een bewaarplek met de juiste temperatuur. Deze temperatuur is verschillend per kaas, maar de meeste kazen zijn het best houdbaar rond een temperatuur van zeven tot tien graden.

Houdbaarheidstijd

Net zoals vele andere producten is kaas maar een beperkte tijd houdbaar, zowel in de koelkast als in de kelder. Ook de houdbaarheid van de kaas verschilt per soort kaas. Harde kazen kunnen het langst bewaard worden. Wanneer de harde kaas nog niet geopend en onbesneden is, kunt u hem zo’n vier maanden bewaren. Wanneer de kaas geopend is, is hij ongeveer nog zes weken houdbaar.

De halfharde kazen zijn minder lang houdbaar, namelijk twee maanden ongeopend en drie weken geopend.

De zachte kazen zijn maar een tot twee weken in de verpakking houdbaar. Dit wordt veroorzaakt door de grotere hoeveelheid vocht die deze kazen bevatten.