De één komt er wekelijks terwijl de ander er nog nooit een voet binnen heeft gezet, de groothandel. Het is een plek waar goederen in grote hoeveelheden kunnen worden gekocht en vaak tegen een lagere prijs dan wanneer je het ergens anders koopt. Veel mensen denken dat je alleen als bedrijf naar de groothandel mag, maar dat is toch niet altijd het geval. Ben jij nieuwsgierig wat de groothandel voor jou kan betekenen? Lees dan snel verder. In dit artikel vertel ik je namelijk alles wat je moet weten over de groothandel.

Wat is een groothandel?

Een groothandel zit tussen de fabrikanten en de detailhandel of horeca. De goederen worden door de groothandel in grote getalen ingekocht bij de fabrikant, waarna het tegen een (relatief) lage prijs kan worden doorverkocht aan kopers. Groothandels vind je eigenlijk in alle verschillende branches, of je nu op zoek bent naar een groothandel voor food of non food producten of naar een technische groothandel. Klanten van een groothandel zijn meestal ondernemers, maar je hebt bijvoorbeeld ook een groothandel voor supermarkten

Mag je als particulier ook naar de groothandel?

Vaak wordt een groothandel gezien als iets waar alleen ondernemers naartoe gaan, veelal heb je er namelijk een speciaal pasje voor nodig. Dit pasje is gekoppeld aan jouw KvK-nummer, wat inhoudt dat je een eigen onderneming hebt. Maar er zijn ook zeker groothandels die toegankelijk zijn voor particulieren, kijk hiervoor gewoon eens op de site van verschillende groothandels. Als particulier profiteer je dan helaas niet van de belastingvoordelen, maar wel van het ruime assortiment, de grote hoeveelheden en de bijzondere producten die verkocht worden in een groothandel. Hierdoor kan het bijvoorbeeld ideaal zijn als je binnenkort een feestje hebt.  

De voordelen van groothandels voor bedrijven

Als je als bedrijf naar de groothandel gaat voor je producten, dan kan je dat nog vele voordelen opleveren. De belangrijkste voordelen bespreek ik hieronder met je: 

  • De groothandel is veelal goedkoper dan wanneer je het op een andere plek koopt, dit komt omdat je als ondernemer de BTW van je aankopen kunt terugvragen. Hierdoor zijn de prijzen vaak lager. Voor particulieren zijn de prijzen vaak wel iets hoger dan ze gewend zijn. 
  • Je kunt groots inkopen, waardoor je meteen een voorraad hebt
  • De groothandel heeft vaak specifieke producten die ergens anders niet te verkrijgen zijn
  • Met sommige groothandels kun je afspraken maken voor vaste levering