Een recept is de basis van een sterk gerecht. Daarnaast zorgt een recept voor consistentie binnen een bedrijf of voor thuis. Om die reden is het belangrijk om goede recepten te maken. Toch komt er veel meer bij receptcreatie kijken dan je in eerste instantie denkt. Wij geven je een aantal tips om toprecepten te creëren!

Denk in smaakcombinaties

Er zijn twee typen (thuis)koks. De eerste type is een klassieke kok die al zijn/ haar ervaring opdoet door middel van klassieke recepten. De tweede variant is een experimentele kok die veel uitprobeert. De experimentele kok moet echter wel weten wat goede smaakcombinaties zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet denken vandaag ga ik prei combineren met witte chocola. Dit is namelijk een vreemde smaakcombinatie en zal zeer waarschijnlijk niet smaken. Probeer goede smaakcombinaties te maken als je recepten creëert.

Probeer je gerecht te visualiseren

Veel onervaren thuiskoks denken van te voren niet na hoe je een gerecht moet opmaken. Vaak doen zij dat pas zodra ze de borden daadwerkelijk opmaken. Door van te voren na te denken hoe je een wortel snijdt of hoe je crèmes opspuit kun je ervoor zorgen dat je een prachtig gerecht creëert.

Maak een basisrecept

Een basisrecept is een recept waarop je kunt variëren. Als je bijvoorbeeld weet hoe je een ganache maakt van chocolade kun je deze al snel verder uitwerken met nieuwe smaken. Door de juiste ingrediënten met elkaar samen te voegen, kom je al snel uit op een topgerecht. Zorg er daarom voor dat als je nieuwe recepten creëert dat je niet het wiel opnieuw gaat uitvinden. Buiten dat er kans is dat het mislukt is het ook nog eens zonde van je tijd en geld. Een goed gerecht begint immers met een sterk recept.