Kaasfabriek

 

Een echt stukje Nederlandse kaas kan niemand weerstaan. Nederland wordt ook wel het kaasland genoemd, verspreid over het land zijn er dan ook vele kaasfabrieken.

 

De stappen

Een kaasfabriek is uiteraard een groot bedrijf waar men de kaas maakt. Om de kaas zijn vaste structuur te geven, moeten er eerst vele stappen doorlopen worden in de kaasfabriek:

Eerste stap

Tijdens de eerste stap wordt er zuursel en stremsel aan de melk toegevoegd. Dit zorgt voor het samenklonteren van de melkeiwitten en het insluiten van het vet en het vocht. Hierdoor ontstaat een massa die ‘wrongel’ wordt genoemd. Het zuursel geeft een lange houdbaarheid en smaak aan de kaas.

Tweede stap

Bij de tweede stap wordt de massa geleidelijk verwarmd en gesneden, waardoor kleine bolletjes ontstaan en er nog meer vocht wordt onttrokken.

Derde stap

De derde stap is het afdrijven van het vocht waarin de ‘wrongel’ drijft. Dit afgescheiden vocht, ook wel de ‘wei’, wordt hergebruikt door de vele voedingsstoffen, mineralen en vet dat het nog bevat.

Vierde stap

De kleine bolletjes die bij de tweede stap zijn ontstaan, worden samengevoegd in vaten waar het laatste vocht eruit wordt geperst. Door het persen ontstaat de compacte substantie in de bekende kaasvorm.

Vijfde stap

Bij de een na laatste stap wordt de massa in een pekelbad gedompeld, een bad met een zeer hoge concentratie zout. Dit zout trekt in de kaas, wat zeer belangrijk is voor de smaak. Bovendien krijgt de kaas meer stevigheid en wordt de houdbaarheidsdatum verlengd.

Zesde stap

Deze laatste stap is onmisbaar. Hoewel de kaas zijn definitieve vorm heeft, heeft de kaas nog geen korst en is nog slap. Om vochtverlies en schimmel te voorkomen, wordt een plastic coating aangebracht. De kaas moet hierna nog minstens vier weken rijpen, afhankelijk van de gewenste kaas.

Het maken van kaas is een ingewikkeld proces. Een kaasfabriek maakt vaak verschillende soorten kazen die elk hun eigen proces moeten doorlopen. Daar is veel geduld en vakkennis voor nodig, maar alles voor een lekker stukje kaas!